WELKE LEIDERS HELPEN ONS HET BESTE DOOR DE CRISIS?


In gesprek met Stephan Glerum, marketing strateeg en professional in coaching & leiderschap: from a man's point of view.


Stephan is als ZZP'er verantwoordelijk voor de marketing strategie bij de gemeente 's-Hertogenbosch, binnen de sector Stadsontwikkeling.

Daarnaast is hij onder andere projectleider van de Bossche Data Week, dat is een innovatief nationaal evenement met betrekking tot de beleving en ervaring van data wetenschap.

Tevens is hij voorzitter van de Female Leadership Foundation. Dat is een stichting die de weg naar de top van het bedrijfsleven voor vrouwen bevordert, ondersteunt en mede mogelijk maakt.

Ongeveer een jaar geleden kwamen we met elkaar in contact via LinkedIn. Stephan heeft ons daaropvolgend uitgenodigd in zijn kantoor bij de gemeente, waarnaar we een uur lang alleen maar inhoudelijke gesprekken hebben gevoerd.


Helpen vrouwen ons beter door de crisis?

Op het moment dat verandering de enige constante lijkt te zijn, gelden er andere wetten in de wereld van leiderschap. Hoe ga je om met toename van onvoorspelbaarheid, noodzaak tot anders denken en innoveren met je team? En bovenal, welke eigenschappen helpen daarbij?

Je zou het een beetje kunnen vergelijken met het verschil tussen een ‘gewone’ militair en militairen van de commando troepen. Laatstgenoemden weten nooit hoe lang ze kunnen slapen, wanneer ze eten krijgen, wat de vijand doet en onder welke omstandigheden ze morgen moeten opereren. Dit alles in tegenstelling tot de rest van de krijgsmacht. Je moet andere kwaliteiten hebben, meer als hecht team opereren en op andere signalen letten als je in de huidige crisis wilt overleven. Als niets meer vast staat, moet je razendsnel kunnen reageren en optimaal kunnen samenwerken om richting je doel te komen.


Eigenschappen

Interpersoonlijke vaardigheden, zoals inspireren en motiveren, zijn daarbij cruciaal. Als je krachtig kunt communiceren, teamwork belangrijk maakt en goed in staat bent tot het opbouwen van relaties, dan scoor je beter als leider. Uit internationaal onderzoek blijkt zelfs dat werknemers juist nu meer sensitief georiënteerd leiderschap waarderen en nodig hebben. Hierbij staat snel kunnen aanpassen en open staan om nieuwe vaardigheden te leren centraal. Ook in deze tijd moeten medewerkers zich gestimuleerd voelen om zich te ontwikkelen. Andere eigenschappen die deze leiderschapsvorm typeren, zijn het tonen van eerlijkheid en integriteit, gevoelig zijn en begrip hebben voor de stress, angst en frustratie die mensen voelen. En laten dit nou net eigenschappen zijn die vaker door vrouwen worden getoond.


Betrokkenheid

Toch is het te makkelijk om het alleen aan het inlevingsvermogen en de multitasking kwaliteiten van vrouwen toe te schrijven. Er zijn ook genoeg mannen die dit kunnen. Het lijkt veel meer te gaan over hoe medewerkers naar een mannelijke of vrouwelijke leider kijken. Welk gevoel van betrokkenheid ze toekennen aan degene die het in hun ogen samen met hen moet doen. Vrouwelijke leiders worden in crisistijd hierop significant positiever beoordeeld.

Dit zie je ook terug in branches of markten waar innovatie een belangrijke component is. Ook daarbij komen deze eigenschappen positief naar voren. Nog opgeteld bij het feit dat vanuit een vrouwelijke zienswijze fouten maken minder hard wordt afgestraft. Iets wat binnen de trial en error omgeving rond innovatie regelmatig aan de orde is. Het geheel niet te verwarren met creativiteit. Vrouwen zijn in de basis niet creatiever dan mannen, ze zijn alleen in staat om meer creativiteit uit een groep te halen. Best handig voor het draagvlak bij het implementeren van de oplossing.


Boven gemiddeld

Kortom, vrouwen en mannen met meer vrouwelijke leiderschapskwaliteiten hebben in tijden van crisis en bij noodzaak tot innovatie meer kans op boven gemiddelde prestaties van de onderneming waar ze bij betrokken zijn. Voor sommigen is dit overigens misschien wat kort door de bocht geformuleerd. Je moet ook in staat zijn om deze eigenschappen in te kunnen zetten. Dat is niet altijd makkelijk. Soms heeft het ook te maken met het feit dat je de positie moet worden gegund.


Zoektocht naar balans

Ik help regelmatig leidinggevenden in dit proces. Wat me daarbij opvalt, is dat wortels voor dit soort leiderschap soms diep zitten. Eerdere ervaringen (successen en mislukkingen) spelen ook vaak mee. Daar komt nog bij dat je het gedrag en de lef die je hierbij moet tonen wel authentiek moeten zijn. ‘Gespeelde’ eigenschappen worden snel doorgeprikt. Het is handig om daarvoor op zoek te gaan naar de drivers, die in je zitten. Wat je (jezelf) hebt aangeleerd en welke patronen je hierbij standaard hebt gemaakt. Een zoektocht die niet heel ingewikkeld hoeft te zijn, maar wel hinderlijke drempels uit de weg kan ruimen. Het positieve is dat het resultaat je niet alleen in je werk helpt maar in meerdere situaties met intermenselijke relaties. Je voelt je beter in balans.


Stephan Glerum in het Brabants Dagblad (2018).

389 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven