LET'S MEET: MONIQUE VAN DE VEN


Dit is Monique van de Ven. Ze is beeldend kunstenaar, schrijft over de culturele sector en is eigenaar van een webwinkel en het merk Studio Meaux. Wat ze precies maakt en waarom lees je in het artikel!


Beeldend kunstenaar Monique (28) woont in Drunen en heeft een atelier in Den Bosch. Haar atelier bevindt zich in Silex, dat is een groothandel voor keramiekmaterialen. Zo heeft zij haar hele voorraad en voorzieningen altijd bij de hand.

Ze is ook eigenaar van een webwinkel waarin ze handgemaakte keramieken objecten aanbiedt en ook is zij schrijver van artikelen over de culturele sector. Als beeldend kunstenaar is zij werkzaam onder haar eigen naam, Monique van de Ven. Ze is geïnteresseerd in de dualiteit van exotisme, met name gericht op de Westerse opvatting rondom wilde dieren. Ze onderzoekt deze thematiek, zowel theoretisch als al makende van sculpturen.

Daarnaast is ze eigenaar van het merk Studio Meaux. Binnen Studio Meaux worden porseleinen oorbellen, handgemaakte kopjes en andere home & living objecten aangeboden. Zij vind het heerlijk om product foto's te maken, de website bij te houden en natuurlijk de objecten te maken in mijn atelier.

Als schrijver vindt ze het fijn om op de hoogte te blijven van culturele ontwikkelingen om haar heen. Momenteel werkt ze aan een artikel over de ontwikkelingen rondom het EKP terrein in Den Bosch. Ze heeft ook een vaste rubriek in Klei Magazine (het Nederlandse vakblad voor keramisten), deze rubriek heet Technieken. Hierin maakt ze zogenaamde how-to’s op keramiekgebied.


Loopbaan

Monique tekende en knutselde als kind heel veel en zat vaak graag alleen op haar kamer, in haar eigen creatieve wereld, om vervolgens alles trots aan haar ouders en zus te laten zien. Op de middelbare school twijfelde ze enorm of zij journalistiek wilde gaan studeren, of dat ze naar de kunstacademie zou gaan. Ze heeft voor het laatste gekozen en is in 2012 begonnen op AKV. St. Joost, in Den Bosch, waar zij voor de richting Beeldende Kunst koos.

Dit was echt een fantastische tijd voor Monique en ze vond het zelfs jammer om afgestudeerd te zijn. Alles wat je als kunstenaar wenst, is op een academie te vinden. Je hebt er alle voorzieningen zoals werkplaatsen, een eigen atelier, gelijkgestemden en tijd. Je kan onbezorgd continu aan je eigen proces werken zonder dat dit rendabel hoeft te zijn wat inkomsten betreft.

Na het afstuderen huurde Monique een atelier in Tilburg en had ze een bijbaan bij de Efteling. Ze nam deel aan verschillende exposities en maakte veel werk, maar ze vond het lastig om haar draai te vinden en wilde voornamelijk dingen maken en had weinig ervaring met ondernemen.

Om zichzelf verder te ontwikkelen besloot zij zich in te schrijven voor de Master of Fine Art aan Master Institute of Visual Cultures, AKV. St Joost in Den Bosch. Ze was erg blij dat ze toegelaten werd.

Tijdens haar Master opleiding startte ze Studio Meaux. Dit had niks met de studie zelf te maken, maar zij wilde graag wat bijverdienen met hetgeen zij heel graag doet: zelf dingen maken. Monique ruilde haar bijbaan bij de Efteling in voor een job bij Silex; een groothandel voor keramiekmaterialen. Hier kon zij haar kennis over keramiek inzetten en vergroten, doordat ze veel leerde over de verschillende materialen in de groothandel, maar ook over retail en ondernemen.

Monique is erg blij om haar huidige atelier op deze plek te hebben, omdat ze hier ook veel vragen over ondernemen kan stellen en zelfs geholpen wordt met bijvoorbeeld de logistieke kant van haar sculpturen.


Dromen & doelen

Monique zou heel graag meer tijd willen hebben voor het beeldend kunstenaarschap. Ze wil bijvoorbeeld meer experimenteren met opstellingen van haar huidige orang oetan sculpturen en ze een interessante context bieden.

Ze wil ook gaan onderzoeken wat verschillende glazuren voor betekenis aan haar sculpturen kunnen geven. Het is een zeer arbeidsintensief proces waarbij veel kan mislukken.

Uiteraard wil zij Studio Meaux laten groeien, op dit moment is Studio Meaux online beschikbaar en op events, maar het zou fantastisch zijn als het ook in bepaalde winkels verkrijgbaar zou zijn. Winkels eat your heart out, want ze heeft prachtige unieke stukken!


Gouden tip

Monique zegt: "Denk in opties, bijna niks is eenduidig en lukt het ene niet, probeer het dan eens op een andere manier." Zij vindt het zelf heel leuk om creatief naar oplossingen te zoeken, in plaats van te denken dat iets simpelweg niet lukt.IG: @moniquevdven & @studiomeaux

70 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven