top of page

LET'S MEET: KARIEN DE MUNK

Bijgewerkt op: 30 jul. 2021Dit is Karien de Munk en zij werkt als coach, trainer en verloskundige. Het is haar missie zorgverleners beter voor zichzelf te laten zorgen en zichzelf vaker op de eerste plek te zetten. Want alleen zo ontstaan er meer zorgverleners die gelukkiger zijn en nog liefdevoller en met meer vertrouwen zorg dragen voor hun cliënten en patiënten en andersom.


Samen met haar vriend en 2 kleine kinderen woont ze in Vught. Karien is een liefdevolle en enthousiaste vrouw, die haar leven echt omarmt. Ze doet het heel goed op een mooie balans tussen rust en actie, met daarin lekker hard werken (lees: alleen dingen doen die ze leuk vindt). Daarbij vindt Karien het belangrijk dat zij genoeg tijd heeft voor zichzelf en ook wil ze met volle aandacht met en bij haar gezin zijn.

Zij doet graag aan Yoga, houd zich bezig met ademwerk, mediteert, kookt en sport graag. Met haar gezin gaat ze graag op avontuur, de bossen in, kamperen met de tent, op reis om zo te ontdekken hoe het er ergens anders aan toe gaat en lekker met z’n vieren bezig te zijn.


Loopbaan

In 1998 heeft Karien haar opleiding aan de vroedvrouwenschool in Kerkrade afgerond en is zij in Amsterdam begonnen als verloskundige. Aanvankelijk als maat in haar eigen praktijk en daarna als waarneemster. Deze overstap was een bewuste keuze, omdat ze naast haar werk als verloskundige tevens andere dingen wilde kunnen doen. Als praktijkeigenaar lukte het haar niet om dat te kunnen combineren. Sinds 2007 is Karien trainer in acute vaardigheden geworden en heeft zij sindsdien in de geboortezorg op vele plekken les gegeven.

Daarnaast rolde zij in het projectleider vak, omdat daar een talent van haar zit: organiseren, verbinden en communiceren. In 2009 deed zij de opleiding tot coach en heeft zij die skills verweven in haar werk als verloskundige.

In 2015 vertrok Karien voor een leuke Brabander naar Vught en is zij ook in deze regio gaan werken als verloskundige, met daarnaast bijbanen als projectleider en trainer.

In 2016 en 2018 kreeg zij zoon Otis en dochter Marie, twee enorme liefdes en spiegels waar ze erg dankbaar voor is. Karien kreeg hen namelijk op haar 40e en 43e, wat een cadeau is dat!

In 2020 werd ze ziek en belandde met een abces in haar buik in het ziekenhuis.

Daar fysiek van hersteld te zijn bleek het nog niet klaar, mentaal kon zij haar werk als verloskundige niet meer aan, zonder dat zij het aanvankelijk doorhad was haar lijf uitgeblust. Iets wat ze niet kon rijmen met nog prima diensten te kunnen draaien van 24 uur. Maar het was wel zo helaas en besloot dat er maar een ding op zat: uitrusten en opladen.

Yoga, wandelen en slapen kregen prioriteit en tegelijkertijd kreeg ze hulp en begon Karien een mooi traject om haar purpose weer helder te krijgen.

Dat is meer dan gelukt, in liefde heeft zij haar werk als verloskundige losgelaten en heeft zij stap voor stap helder gekregen dat ze zich wil richten op de gezondheidszorg en dan specifiek op de individuele zorgverlener. Karien vindt namelijk dat de zorg ALTIJD een veilige en gezonde werkplek kan en mag zijn.

Dromen en doelen

Om daar te komen is er nog wel wat werk nodig. Karien gelooft erin dat als zorgverleners zich weer weten te verbinden met hun lijf, hart en hoofd binnen de zorg die zij verlenen, dat zij zelf gelukkiger worden, gezonder blijven en hun patiënten betere zorg zullen geven.

Er is nog steeds op veel plekken een niet helpende zorgcultuur, heel veel zorgverleners richten zich vooral op de ander en vergeten stil te staan bij de signalen van hun lijf. Er zijn nog een heleboel zorgverleners die zich niet bewust zijn van blinde vlekken en blijven communiceren vanuit oude gewoonten en overtuigingen en Karien denkt dat dat anders kan en mag. Dit geldt natuurlijk niet alleen voor zorgverleners.

Karien richt zich bewust op het individu die open staat om iets nieuws te leren, meer rust, positiviteit en compassie wil ervaren, of met nieuwe tools en plezier de werkvloer op wil! Op deze manier ontstaat er een olievlek en een steeds grotere groep zorgverleners die oog hebben voor zichzelf hun collega’s en patiënten en daar wordt letterlijk iedereen beter van.


Haar eerste stappen deze richting op zijn haar trainingen 'acute vaardigheden' voor verloskundigen met daarin ruim aandacht voor de persoonlijke beleving van het vak als het acuut wordt en welke tools daar in te zetten om de situatie voor jezelf en de ander te optimaliseren.

Daarnaast begeleidt ze intervisiegroepen keten breed. Iedereen wil gezien en gehoord worden en intervisie is een laagdrempelige manier om mensen te horen EN ze met elkaar helpende oplossingen binnen werkfrustraties te laten bedenken. Op deze manier ontwikkel je nieuwe tools, meer empowerment en zelfreflectie en leert men dat zijzelf prima in staat zijn te bepalen hoe zij om kunnen gaan met uitdagende situaties die op dat moment voelen als ‘ het overkomt mij’.

Verder begeleidt Karien als coach verloskundigen die worstelen met werkdruk, werkplezier en eigen wensen. Ze gaan terug naar voelen, waarnemen, stilstaan en van daaruit kijken zij waar de verlangens zitten en wat er voor nodig is die vorm te gaan geven.

Kortom, Karien vindt echt dat ze alleen maar leuke dingen doet! Het is nog niet haar einddoel, maar langzaamaan werkt ze toe naar een methode/programma dat voor iedere zorgverlener helpend kan gaan zijn. Wat en hoe, is zij nog lekker aan het ontdekken en creëren en ze geniet van elke stap in dit creatieproces.


Gouden tip

Karien zegt: "stop met oordelen, alles is projectie! De sleutel naar geluk zit in hoe je oordeelt over jezelf en een ander. Dit heb ik met liefde overgenomen van de TNBW dames (The new business women). De methode hierachter gaat helpend zijn binnen de zorg.

Van mijzelf durf ik oprecht te zeggen dat ik zonder oordeel naar mensen kijk. Ik kan zeker wel een mening hebben, maar dat is iets anders, dat gaat bij mensen over gedrag en niet over wie zij zijn."https://www.instagram.com/karien_de_munk/

https://www.linkedin.com/in/karien-de-munk-8a875041/

https://www.facebook.com/

107 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page