B&B PASTORIJ HUIJSINGE BERLICUM

Bijgewerkt op: 17 apr. 2021


Bed and Breakfast Pastorij Huijsinge is gevestigd in een voormalige pastorie. Het is een monumentaal pand gebouwd in 1600, omgeven door een volgroeide oude tuin.

Je waant je ergens in Frankrijk in de Bourgogne, maar Pastorij Huijsinge is gelegen aan de rand van het dorp Berlicum, op slechts 5 km van ‘s-Hertogenbosch. Deze unieke B&B wordt gerund door partners Hans Pernet en Mariëlle van de Ven.


Hans en Mariëlle wonen samen in een prachtige woning in Berlicum. Het is zoals je ziet niet zomaar een leuk optrekje. Na zoveel jaren samen zie je dat ze nog steeds verliefd zijn op elkaar en ook op de voormalige pastorie. Maar geef hen eens ongelijk. We nemen je even mee in hun verhaal...
Ongeveer 15 jaar geleden had dit romantische duo het terloops over het runnen van een B&B aan huis. Ze grapten met elkaar. De logeerkamer stond leeg en de zoon van Hans maakte er geen gebruik meer van sinds hij in Den Bosch woonde.

Het huis leent zich ervoor, het is een fijne plek en die mag gedeeld worden met anderen.

Toch waren er ook twijfels bij Mariëlle, want als alle mensen zomaar mogen komen, hoe zou dat dan voelen qua veiligheid? Je haalt wel iemand in huis die je niet kent.

Het ironische aan dit verhaal is dat er vervolgens werd ingebroken in hun woning. Dat gaf haar echter juist de doorslag om een B&B te starten. "Als ze verkeerd willen en binnen willen komen, dan doen ze dat toch wel." Dat is nog eens mooi omgedacht.

Hans heeft deze twijfels eigenlijk nooit gehad geeft hij aan: "zoals de waard is, vertrouwt hij zijn gasten." De website werd gemaakt en ze zijn gewoon gestart. Wat eigenlijk begon als een joke heeft toch erg mooi uitgepakt. Ze hebben door de jaren heen zo ontzettend veel prachtige, mensen leren kennen, met ieder hun eigen verhaal en karakter.


Direct toen de website in de lucht was, ging het balletje rollen en zat de B&B ook vaak vol. Wanneer de mensen aankomen zijn Hans en Mariëlle altijd aanwezig, dat is een vereiste. Ze willen de mensen warm ontvangen en zorgen dat ze zich echt welkom voelen. Beiden doen dat op hun eigen manier. Mariëlle is een echte verzorger, ze is zeer gastvrij en legt je dan ook compleet in de watten. Ze bakt heerlijke lekkernijen en maakt een vers ontbijt of lunch voor je klaar. Niemand komt iets te kort. Mariëlle geniet er ontiegelijk van als ze in het gastenboek kijkt naar wat de gasten hebben geschreven over het verblijf. Ze vindt dat echt een cadeautje, telkens weer.

Hans is ook een mooi, uniek en sociaal mens, met wijze uitspraken en een ontzettend vlotte babbel. Hij schroomt niet om je de hemd van het lijf te vragen. Wat vullen ze elkaar toch goed aan!

In zijn vrije tijd taxeert Hans nog steeds, ook al is hij eigenlijk met pensioen. Verder doet hij audits, hij beoordeelt NVM kantoren. Daarnaast houdt hij van Oldtimers, gaat hij graag op pad. Hij wil het campingleven (opnieuw) ontdekken samen met Mariëlle en hun caravan. Ze houden van reizen, maar willen altijd wel weer terug naar hun basis: Pastorij Huijsinge. Hans zit absoluut niet vaak stil; hij is een echte Bourgondiër, houdt van lekker eten en goede wijn, tuinieren, stoelen bekleden, biljarten en muziek. Hij speelt niet in een, maar in twee jazz bands. Tenslotte is hij ook nog lid van de Bossche heren sociëteit in de Peperstraat.

Mariëlle werkt als bevlogen secretaresse bij makelaarskantoor Dirk van Uden en bij het bestuur NVM Brabant Noord-Oost, daarnaast is ze secretaresse bij de ondernemersvereniging van Sint-Michielsgestel. Ze gaat graag reizen, wandelen in de natuur en wandelt dan ook wat af met hun hond Morris (such a cutie pie), houdt van lekker kokkerellen, stapt een paar keer in de week op haar wielrenfiets en houdt van tuinieren. Ze houdt enorm van lezen, maar die tijd gunt ze zich niet zo vaak. Verder noemt Hans haar een echte 'wolkenkijker'. Er gaat geen lucht onopgemerkt aan haar voorbij. Hoewel ze enorm van koken houdt, houdt ze niet van gebakken lucht...

Het motto van Hans is: "erger je niet, verwonder je slechts. Hij vindt dat je van zeuren zuur wordt en de mensen in je omgeving ook. Positief zijn vindt Hans belangrijk, hij is van mening dat als je positief bent, je ook langer leeft. Wees kritisch, maar heb positieve onvrede: zorg dat je proactief blijft, veel dingen heb je zelf in de hand.

Mariëlle sluit zich hier compleet bij aan. In de Coronatijd heerst er helaas zoveel negativiteit. Ze vinden het belangrijk om te kijken naar de leuke dingen die allemaal nog wel kunnen. Mariëlle zegt: "je moet het absorberen en weer loslaten, alles tot je nemen, en dan weer laten gaan..." Hans vervolgt: je moet problemen niet vermijden, maar latente behoeftes wakker maken...."


We willen Hans en Mariëlle bedanken voor hun tijd, wijsheden, gastvrijheid en openheid.

We wensen hen veel geluk met alle mooie mensen en avonturen die op hun pad komen!
157 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven